Великобритания ще започне да разпространява лекарството срещу коронавирус на Pfizer през следващия месец, предаде Ройтерс.

Британското министерство на здравеопазването заяви, че антивирусното лечение Paxlovid, комбинация от хапчето на Pfizer и по-стария антивирусен препарат ritonavir, ще бъде предоставено на хиляди хора от 10 февруари. То ще бъде насочено най-вече към хора с уязвима имунна система или такива, при които по някакви причини ваксините са по-малко ефективни.

"Фантастична новина е, че това ново лечение, което Националната здравна служба въвежда чрез новите звена за доставка, вече ще бъде достъпно, за да помогне на хората с най-висок риск от Covid-19", заяви медицинският директор на службата Стивън Пауис.

"Тестовете показват, че то може да намали хоспитализацията и риска от смърт с 88%, което означава, че ще бъдем в най-добра позиция да спасим хиляди животи", допълни той.

Великобритания е поръчала 2,75 млн. курса Paxlovid. Правителството съобщи, че скоро ще представи допълнителни подробности за разпространението на лекарството, но хората с отслабен имунитет, онкоболните или хората със синдрома на Даун могат да получат директен достъп до него.

Това е вторият антивирусен препарат, който се въвежда във Великобритания, след молнупиравира - хапче, произведено от Merck и Ridgeback Biotherapeutics.

ЕМА даде зелена светлина за COVID хапчето на Pfizer

ЕМА даде зелена светлина за COVID хапчето на Pfizer

Регулаторът разреши употребата му за лечение на възрастни, изложени на риск