Великобритания затяга санкциите срещу самолети и яхти, принадлежащи на санкционирани руски олигарси или техни компании, съобщава "Ройтерс".

Властите в страната вече разполагат с нови законови правомощия да забраняват осигуряването на техническата им поддръжка.

Законът ни предоставя нови механизми да лишим олигарсите от достъп до луксозните им играчки, изтъкна министърът на транспорта Грант Шапс.

Британското правителство действа съгласувано със западните съюзници, с цел да парализира руската икономика заради руската инвазия в Украйна. Ограничен е достъпът на Русия до международната финансова система и са санкционирани сектори като корабоплаването и отбраната, както и богатия елит около президента Владимир Путин.

Жилища на руски олигарси в UK може да се използват за настаняване на бежанци от Украйна

Жилища на руски олигарси в UK може да се използват за настаняване на бежанци от Украйна

Не се предвижда постоянна конфискация

Новите правомощия незабавно бяха използвани срещу петролния магнат Евгений Швидлер - бизнесмен милиардер с близки делови връзки с Роман Абрамович и милиардера Олег Тинков, основател на московската търговска банка "Тинкоф Банк".

Наказателните мерки са в допълнение към предишните санкции, наложени от Великобритания и други държави срещу Русия.

Самолетостроители като "Боинг" и "Еърбъс" спряха да доставят части на Русия, а САЩ и ЕС санкционираха руската авиация. Производители на корабни двигатели като финландската компания "Вертсиле" замразиха връзките си с Русия, а германската "МАН Енерджи Солюшънс" преразглежда договорите си.

Лишават Русия от резервни части за самолети

Лишават Русия от резервни части за самолети

Това ще усложни допълнително ситуацията в авиационния сектор там

На ограничения е подложен и руският корабоплавателен сектор. Това се отнася и за сертифицирането на кораби от водещи чуждестранни доставчици, което е жизненоважно за достъпа до пристанища и застраховането.

Лондон отбелязва, че законът с новите правомощия ще разшири санкциите в областта на финансите, търговията и корабоплаването срещу Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и срещу териториите, които са извън контрола на украинското правителство в Донецка и Луганска област.

Англия с нови санкции срещу Русия, този път на прицел е авиацията

Англия с нови санкции срещу Русия, този път на прицел е авиацията

Летенето и приземяването на руските самолети на територията на Англия ще се счита за престъпление