Изборите за конгрес на Венецуела ще се проведат в първата неделя на декември, съобщиха властите.

Председателят на Националния изборен съвет Индира Алфонцо обяви гласуването на 6 декември за ново Народно събрание, предаде АП.

Мадуро готов да проведе референдум за оставката си

Мадуро готов да проведе референдум за оставката си

През януари 2022 г. започва подписка в подкрепа провеждането на референдум

Конгресът в момента е единственият, който не се контролира от социалистическия председател, Nicolás Maduro.

Сега законодателният орган се ръководи от опозиционния политик Хуан Гуайдо, който ръководи неуспешна кампания, подкрепяна от САЩ, повече от година за отстраняване на Мадуро.

Гуайдо публикува съобщение в "Туитър" веднага след обявяването на датата на изборите, като я нарече фарс, който венецуелците няма да признаят.

"Ние избираме да живеем с достойнство и демокрация, а не с налагания", каза той.

Членовете на Народното събрание са с петгодишен мандат.

Венецуела с доказателство за вината на Гуайдо

Венецуела с доказателство за вината на Гуайдо

Мадуро го обвини в заговор със САЩ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че през януари 2022 г. започва подписка в подкрепа провеждането на референдум за неговата оставка.

Близо 60 държави, включително и САЩ, признават Гуайдо, но Китай и Русия подкрепят Мадуро.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео излезе с изявление, в което обвини президента на Венецуела Николас Мадуро, че иска да фалшифицира изборите, след като Върховният съд на страната взе решение да назначи нов Национален избирателен съвет

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че разговорите между него и венецуелския му колега Николай Мадуро могат да доведат само и единствено до "мирното" напускане на Мадуро. Освен това прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани повтори, че Тръмп вижда Хуан Гуайдо като легитимен лидер на Венецуела.

Мадуро заяви, че е готов да разговаря с американския си колега Доналд Тръмп.

Леополдо Лопес, венецуелски опозиционен политик и ментор на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, стои зад плановете за сваляне от власт на настоящия президент на страната Николас Мадуро. Това съобщи по-рано "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки хора, запознати с въпроса.

Припомняме, че Каракас залови десетки, които обвини в опит за преврат, дирижиран "отвън".