Външният министър Хорхе Ареаса определи като плагиатство доклада на мисията на ООН за установяване на факти във връзка със спазването на правата на човека във Венецуела, заяви външното министерство в комюнике, цитирано от Prensa Latina.

Предполагаемата независима комисия никога не е посещавала Венецуела, нито се е срещала с власти или лидери на опозицията, каза Ареаса по време на виртуален форум, според съобщението за пресата.

Ръководителят на венецуелската дипломация посочи, че така наречената комисия за установяване на факти е резултат от резолюция на Съвета по правата на човека, одобрена само с 10% от гласовете, тъй като повечето членове се въздържаха, с изключение на групата от Лима и някои европейски страни, обединени срещу Венецуела.

Ареаса отбеляза постиженията, постигнати в координираното сътрудничество между правителството и офиса на върховния комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

"Въпреки че в някои случаи сме имали разногласия, ние приемаме препоръките и работим заедно с екипа в Каракас", заяви министърът.

ООН обвинява властите във Венецуела в престъпления срещу човечеството

ООН обвинява властите във Венецуела в престъпления срещу човечеството

Убийства, изтезания, насилие и изчезвания

Той добави, че последният доклад от офиса на Бачелет показва напредък в областта на правата на човека в страната и приветства помилванията, дадени от президента Николас Мадуро на над 100 опозиционни лидери и активисти, разследвани, в затвора или издирвани от венецуелското правосъдие за престъпления срещу националния мир.

В сряда Ареаса осъди доклада за предполагаеми нарушения на правата на човека, който има за цел да саботира отношенията между венецуелските власти и офиса на върховния комисар на ООН.

"Доклад, контролиран от правителства, подчинени на Вашингтон, илюстрира извратената практика да се прави политика с човешки права, вместо политика от човешки права", написа Ареаса в профила си в Twitter.

Припомняме, че разследващи от Организацията на обединените нации (ООН) казаха, че правителството на Венецуела е "извършило груби нарушения", равняващи се на престъпления срещу човечеството.

Случаи на убийства, изтезания, насилие и изчезвания бяха разследвани от мисия за установяване на факти на Съвета на ООН по правата на човека.

Екипът на ООН заяви, че президентът Николас Мадуро и други висши властници са замесени.