Разследващи от Организацията на обединените нации (ООН) казват, че правителството на Венецуела е "извършило груби нарушения", равняващи се на престъпления срещу човечеството.

Случаи на убийства, изтезания, насилие и изчезвания бяха разследвани от мисия за установяване на факти на Съвета на ООН по правата на човека.

Екипът на ООН заяви, че президентът Николас Мадуро и други висши властници са замесени.

Тръмп се закани да бори наркотрафика и властта във Венецуела

Тръмп се закани да бори наркотрафика и властта във Венецуела

Изказвайки се в централата на Южното командване на САЩ в петък

Посланикът на Венецуела в ООН определи мисията като "враждебна инициатива".

Посланик Хорхе Валеро заяви миналата година, че действието на ООН е част от ръководена от САЩ кампания. Екипът на ООН беше блокиран да пътува в страната.

Венецуела претърпява тежка икономическа и политическа криза. Милиони са избягали през последните години.

В доклада за констатациите си екипът на ООН посочва, че службите за сигурност на Венецуела са участвали в модел на систематично насилие от 2014 г., насочено към потискане на политическата опозиция и като цяло тероризиране на населението.

Мадуро и министрите на вътрешните работи и на отбраната не само са били наясно с престъпленията, но са разпореждали, координирали операции и са предоставяли ресурси, се казва в доклада.

Докладът призова Венецуела да държи отговорни овластените лица и да предотврати извършването на още нарушения.

"Мисията намери разумни основания да смята, че венецуелските власти и силите за сигурност от 2014 г. са планирали и изпълнили сериозни нарушения на правата на човека, някои от които - включително произволни убийства и системно използване на изтезания - представляват престъпления срещу човечеството", посочва в изявление председателят на мисията Марта Валиняс.

"Далеч от това да са изолирани действия, тези престъпления са били координирани и извършени в съответствие с държавната политика, със знанието или пряката подкрепа на командващи офицери и висши държавни служители."

Типична операция може да включва поставянето на оръжия в район, за който се смята, че е лоялен към опозицията, като след това службите за сигурност влизат в района и стрелят от разстояние по хората, или ги задържат, измъчват и убиват.

Докладът също така разглежда насилствения отговор на протестите на опозицията и изтезанията на хора, задържани при тях.

Разследващите са направили своите заключения, след като са разгледали 223 случая. Те казаха, че почти 3000 други потвърждават "модели на нарушения и престъпления".

Докладът ще бъде представен на страните членки на Съвета по правата на човека на ООН през следващата седмица, когато Венецуела ще има шанс да отговори.