Председателят и зам. председателят на венецуелския парламент Хорхе Борхес и Фреди Гевара ще търсят тази седмица помощ от европейските лидери за решаване на кризата в страната, предаде Washington post. 

Двамата пристигнаха във френската столица Париж, където започва европейската им обиколка. 

Днес им предстои среща с френския президент Еманюел Макрон. След това ще се срещнат с испанския премиер Мариано Рахой, германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Тереза Мей. 

Двамата опозиционери са известни критици на политиката на президента Николас Мадуро. Срещу тях бе започнато разследване за подкрепата им за американските санкции и възможна военна интервенция в страната. Те отричат отправените обвинения. 

Парламентът на Венецуела отхвърли указа за отнетите правомощия

Парламентът на Венецуела отхвърли указа за отнетите правомощия

Десетки държави подкрепиха опозицията

В края на август, парламентът на Венецуела, който е доминиран от представители на опозицията, се противопостави официално на решението, с което по-рано му бяха отнети правомощията.

Новосъздадената конституционна асамблея прие такъв указ.

Представителите в новия орган бяха определени на изборите в края на юли, белязани от многобройни нарушения, сплашване и насилие. Избраните са почти изцяло привърженици на президента Мадуро, обвиняван, че се стреми да установи диктатура в страната.

Опозицията бойкотира вота. Десетки държави отказаха да признаят резултатите от него.

Парламентите на 9 страни - Аржентина, Бразилия, Испания, Канада, Коста Рика, Мексико, Панама, Перу и Чили осъдиха подкопаването на конституционния ред в страната.