Турция все повече се отдалечава от ЕС. Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Анкара. Това призова външният министър на Австрия Себастиан Курц в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг", информира ТАСС.

"Моята прогноза, че Турция ще продължи да се отдалечава от Европа става реалност", каза той и подчерта, че "ще продължи да призовава за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС".

"Европейският съюз най-накрая трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция и вместо да предлага присъединяване към общността, трябва да се стреми към порядъчно сътрудничество с нея", счита Курц.

"Не можем да си позволим да станем зависими от Турция", изтъкна още дипломатът и добави, че е важно ЕС сам да може да защитава външните си граници.

Външният министър осъди арестите и уволненията в Турция след опита за преврат миналата година и приветства мерките на Германия срещу Анкара.

Твърденията на външното министерство на Германия са зли, скочи Ердоган

Твърденията на външното министерство на Германия са зли, скочи Ердоган

Нямало риск за немците в Турция

На 20 юли германският топ дипломат Зигмар Габриел обяви, че ФРГ ще преразгледа политиката си към Турция, включително и в икономическата сфера, след като Анкара задържа шестима правозащитници, включително и германски гражданин.