Виетнам дискретно подсилва отбраната на няколко острова в Южнокитайско море с нови мобилни ракетни установки, способни да поразят китайски писти и военни съоръжения по важен световен търговски коридор. Това разкриха западни официални лица, цитирани от Ройтерс.

Дипломати и военнослужещи заявиха пред осведомителната агенция, че разузнавателна информация показва, че Ханой е разположил установките в пет бази на островите Спратли през последните месеци – ход, който най-вероятно ще доведе до увеличаване на напрежението с Пекин.

Ракетните установки са скрити от въздушно наблюдение и те трябва да бъдат въоръжени с боеприпаси, но могат да започнат да действат с артилерийски снаряди в рамките на два или три дни, според източниците.

Външното министерство на Виетнам обяви, че информацията не е вярна. През юни Ханой съобщи, че няма такива установки или подготвени оръжия в Спратли, но си запазва правото за предприемане на такива действия.

Разгръщането на оръжията идват на фона на струпването на военна сила от страна на Китай на седем острова в архипелага Спратли. Военните стратези на Виетнам са обезпокоени, че изграждането на писти, радари и друга военна инсталация оставят уязвима отбраната на азиатската страна.

Виетнам, Китай и Тайван имат претенции към Спратли, докато Филипините, Малайзия и Бруней имат претенции към част от Южнокитайско море.

Според военни анализатори и чуждестранни официални представители установките са закупени от Израел. Те са изключително точни и с обсег на действие до 150 километра. Главите на снарядите са с маса около 150 килограма. Могат да поразяват безпилотни самолети, кораби и наземни цели. Въпреки че страната притежава руски крайбрежни противоракетни системи с по-голям обсег на действие, ракетно-артилерийската система EXTRA е високо подвижна и ефективна срещу десанти.