Най-многобройната досега група високопоставени служители пристигна в столицата на Украйна, съобщи латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

"Въпреки дъжда от бомби и варварската бруталност на Русия, Украйна ще победи", написа той в Туитър, допълвайки, че заедно с него на официалното посещение в Киев са и колегите му от Естония, Финландия, Литва, Исландия, Норвегия и Швеция.

По-късно днес министрите на правосъдието от страните от Г-7 ще се съберат в Берлин на двудневна среща, за да обсъдят "ужасните военни престъпления, извършени на територията на Украйна".

Новото посещение на високопоставена делегация в Киев идва на фона на енергийната криза в града.

Областният управител на Киев Алексей Кулеба съобщи, че около 40% от областта е без електричество, тъй като аварийните прекъсвания на тока продължават.

Той отдаде ситуацията на руските ракетни удари миналата седмица, както и на студеното време, което доведе до повреда на някои електропроводи.

"Енергийните служители работят без прекъсване и правят всичко възможно, за да възстановят електричеството и да се върнат към планираните спирания по график", посочи Кулеба и добави, че досега в областта са разкрити 278 "центъра на несломимост", където гражданите имат достъп до основни услуги.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските сили подготвят нови въздушни удари тази седмица.

Зеленски и Кличко си размениха критики за руските удари по Киев

Зеленски и Кличко си размениха критики за руските удари по Киев

Президентът упрекна кмета в бавна реакция, Кличко видя "политически игри"