21 от 31-те крилати ракети, изстреляни по столицата, са били прихванати. Една от 10-те, които са избегнали защитата, е ударила жилищен блок във Вишгород, северно предградие на Киев, убивайки трима души и ранявайки 15.

Това съобщи в. "Гардиън", позовавайки се на кмета на Киев Виталий Кличко.

На долния приземен етаж на сградата е имало детска градина, но тя е била евакуирана навреме, след като са се включили сирените за въздушно нападение. Взривът е оставил 3-метров кратер точно пред сградата, разрушил е апартаментите около нея, изтръгнал е върховете на близките дървета и е оставил детска площадка като овъглена отломка, пълна с отломки.

Въздушна тревога в цяла Украйна, взривове в Киев

Въздушна тревога в цяла Украйна, взривове в Киев

В района на столицата е задействана противовъздушната отбрана

"Прелетя точно над нас. Чухме свистене и след това се стовари върху сградата", разказва местният жител Руслан Ворона. Той и осемгодишният му син Олексий са се подслонили и са зареждали телефоните си в изолирана палатка, поставена от службите за спешна помощ.

"Имаше няколко експлозии. Две бяха по-тихи, една беше по-силна, а една от ракетите мина право над главата ми", каза 28-годишният местен жител Олександър, който не пожела да назове фамилията си.

Зеленски: В Киев, Одеса и Харков е най-тежко с електроенергията

Зеленски: В Киев, Одеса и Харков е най-тежко с електроенергията

Русия се цели в гражданска инфраструктура

Снощи спасителите се опитваха да спасят останалото домашно имущество на семействата, останали без дом след взрива, като връзваха каквото намерят в чаршафи и ги хвърляха на земята от четириетажната тухлена сграда. Не е останало много, но спасителите са обещали, че ще спасят каквото могат, и са рискували да се наранят сериозно, лазейки през отломките, за да спазят думата си.