Кандидатът за вицепрезидент на САЩ на Републиканската партия Майк Пенс и съперникът му от Демократическата партия Тим Кейн спореха за данъците на милиардера Доналд Тръмп на първия и единствен телевизионен дебат, съобщава БиБиСи.

Пенс, губернатор на Индиана, заяви, че кандидатът на републиканците за президент Тръмп „брилянтно” се е възползвал от данъчния кодекс, за да избегне плащането на федерални данъци.

Кейн от своя страна, сенатор от Вирджиния, изтъкна, че не е било „умно” да не се плаща за въоръжените сили или за училища. „Предполагам, че всички от нас, които плащат данъци са глупави”, заяви той.

През последните дни Тръмп е остро критикуван от пресата, след като „Ню Йорк таймс” разкри, че той може би не е плащал данъци през последните 18 години. Милиардерът отказва да разкрие данъчната си декларация. Това е възможно, защото той е загубил повече от 900 милиона долара през 1995 година. Той не отрича информацията.

Притискат Тръмп за данъците

Притискат Тръмп за данъците

Първият му телевизионен дебат

Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия пък разкритикува Хилари Клинтън за скандала с мейлите и за водената от нея външна политика, довела до хаос в света.

Кейн отговори с изброяване на имената на хора, които Тръмп е обидил, включително жени и ветерани. Пенс пък защити милиардера, че е обидил доста по-малко американци в сравнение с Клинтън.

Голяма част от дебата беше и за външната политика.

Един от най-разгорещените моменти беше, когато Кейн остро разкритикува отправените от милиардера комплименти по адрес на руския лидер Владимир Путин.

Господин Тръмп хвали диктатори и има своя „лична Планина Ръшмор„ с лицата на Путин, Ким Чен-ун, Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи, атакува Кейн.

Ако не знаеш разликата между диктаторство и лидерство, трябва да се върнеш в пети клас”, изтъкна кандидатът за вицепрезидент на демократите.

Руският президент Владимир Путин ще уважава Тръмп заради силата му, отговори републиканецът.

Той добави, че „малкият и силен лидер на Русия е по-силен на световната сцена в сравнение с тази администрация – това са болезнени факти”.

Това не е подкрепа за Путин. Това е обвинения за слабото и безпомощно управление на Хилари Клинтън и Барак Обама, продължи още той.

Америка е по-малко безопасна днес” в сравнение с преди избирането на президента Барак Обама, каза Пенс и обвини Клинтън за надигането на „Ислямска държава”.

Кейн продължи с атаките и нарече Тръмп „ глупак и маниак”, който може да започне ядрена война.  

По време на дебата Кейн прекъсна Пенс 39 пъти, а заместникът на Тръмп – 19 пъти. Според американски анализатори Пенс е спечелил дебата, тъй като умело е отбивал атаките към магната, а Кейн е действал припряно.

„Убедителна победа за Майк Пенс. Трябва да бъдем горди с Майк”, написа самият Тръмп в „Туитър”.

Според проучване на СиЕнЕн 48% смятат, че Майк Пенс е победител в сравнение с 42% за Тим Кейн.

Дебатът се проведе в Longwood University, Вирджиния, воден от  CBS.