Учениците в средните училища трябва да бъдат обучавани как да разпознават фалшивите новини в интернет, предлага директорът на департамента по образование в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Андреас Шлайхер.

Предвижда се въпроси, свързани със уменията за критична оценка на информацията, скоро да бъдат включени в тестовете на организацията, на които се явяват ученици от няколко десетки страни, предаде Би Би Си.

В ерата на цифровите технологии учениците трябва да придобият навици за критично мислене, да могат за анализират информацията, която получават от новинарските емисии и социалните мрежи, категоричен е Шлайхер.

Младежите не различават истинските от фалшивите новини, показва проучване

Младежите не различават истинските от фалшивите новини, показва проучване

Образованието може да научи хората да търсят първоизточниците

В условия, при които потребителите на социалните мрежи получават през тях само гледни точки, които са близки до собствените им възгледи, училището трябва да предоставя поле за сблъсък на различни позиции, коментира той в интервю за Би Би Си.

"Много е важно да различават фалшивите новини, да знаят, че има такива и че ако някъде нещо е написано, не е задължително то да е истина. Да са наясно, че трябва да задават въпроси и да мислят критично." - посочва Андреас Шлайхер.

По думите му, този подход ще намери отражение в политиката на ОИСР. Скоро в тестовете на Международната програма за оценяване на постиженията на учениците (PISA) ще бъдат включени задачи за проверка на способността за различаване на фалшивите новини от истинските.

Мониторинговите изследвания на PISA позволяват да се анализират и сравнят промените в образователните системи в различни страни и да се оцени ефективността на стратегическите решения в сферата на образованието.

В интернет отдавна се разпространяват фалшиви новини, но през 2016 г. проблемът се прояви с особена острота при използването на дезинформация в кампанията за президентските избори в САЩ - в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

В мрежата бяха пускани лъжливи съобщения, че кандидатката на демократите Хилари Клинтън е продавала оръжие на радикални ислямисти, както и измислици, че папата е подкрепил Тръмп.

Тези фалшиви информации се приемаха с доверие от много потребители на социалните мрежи, имаха многобройни прочитания, лайкове и споделяния.

В Германия вече обмислят създаването на специална служба за борба с фалшивите новини в интернет.

Битката на Европа срещу фалшивите новини

Битката на Европа срещу фалшивите новини

В основата им стои истинска информация, около която се гради фалшива черупка...