Германски антитерористични експерти вярвали, че малка е била вероятността Анис Амри да извърши терористично нападение, въпреки че е било известно, че е ислямист, който доброволно е пожелал да участва в самоубийствена атака.

Това става ясно от информация на германския вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от "Франс прес".

В Германия арестуваха тунизиец по подозрение за връзки с терориста Амри

В Германия арестуваха тунизиец по подозрение за връзки с терориста Амри

Номерът му е открит в телефона на Анис Амри

Припомняме, Амри беше убит в Италия, след като германските власти го издирваха за нападението с камион на коледен базар в Берлин, където бяха убити 12 души, а 48 пострадаха.

Минути преди Амри да забие похитения камион в базара, той е изпратил текстово съобщение със следната информация: "Братко, всичко е наред, според волята на Аллах. Сега съм в автомобил, моли се за мен братко, моли се за мен".

Съобщението, както и селфи, направено в шофьорската кабина на камиона, вероятно е изпратено на 40-годишен тунизиец, арестуван в Берлин в сряда, според германското издание.

Тунизиецът Амри, заподозрян за атентата в Берлин, е засечен в Лион

Тунизиецът Амри, заподозрян за атентата в Берлин, е засечен в Лион

Следователите се опитват да изяснят как точно Амри е попаднал във Франция

Разследващите съобщиха, че са задържали тунизиец, който "може да е замесен в атаката".

Анис Амри бил лидер на джихадистка групировка в Германия
Обновена

Анис Амри бил лидер на джихадистка групировка в Германия

В Тунис арестуваха племенника му и още двама души

Служители за борба с тероризма са изготвили подробно досие на Амри. Те са знаели, че е бил тясно свързан с германски радикални мрежи и че Амри е търсил инструкции онлайн за направа на тръбни бомби, допълва изданието.

За последно е включена информация за Амри в досието му на 14 декември - пет дни преди атаката на базара. В досието е била включена информация и за 8 различни самоличности, използвани от заподозряния.

Полицията в Дюселдорф разглеждала Амри като салафист и радикален фундаменталист, докато силите на реда в Дортмунд го определили за поддръжник на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Амри редовно е посещавал религиозно училище в апартамент в Дортмунд, ръководено от известен радикал, Бобан С., който се вярва, че е набирал джихадисти.

Антитерористичният център на Германия е дал на Амри пето равнище по 8-степенна скала, което означава "проява на насилие е слабо вероятна". В тази скала "едно" е най-високата степен на опасност, а "осем" - най-ниската.