Тунизийските сили за сигурност са арестували племенника на терориста от берлинския коледен базар Анис Амри. Задържани са и други двама заподозрени, съобщава Би Би Си, позовавайки се на официални лица.

Тунизийското вътрешно министерство информира, че тримата били членове на терористична клетка. Те са задържани в петък. Тримата са на възраст между 18 и 27 години.

Припомняме, че 24-годишният тунизиец Анис Амри бе застрелян от полицията в италианския град Милано в ранните часове вчера.

Издирваният за атентата в Берлин убит при престрелка в Милано
Обновена

Издирваният за атентата в Берлин убит при престрелка в Милано

Полицията поискала да се легитимира, той открил огън

При нападението с камион в понеделник в германската столица загинаха 12 души, а други 49 бяха ранени. Жертвите вече са разпознати.

В съобщението на вътрешното министерство се посочва, че племенникът на Амри е признал, че е комуникирал с чичо си чрез приложението за криптиран чат "Телеграм".

От министерството допълват, че племенникът също казал, че той подкрепял терористичната групировка "Ислямска държава".

Припомняме, че в петък "Ислямска държава" разпространи видео, показващо, че Амри се врича във вярност на лидера й Абу Бакр ал-Багдади.

Тричленната клетка е била активна в градовете Фочана, извън Тунис и близо до родния град на Амри Уеслатия в провинция Керуан, на около 150 км южно от столицата.

"Гардиън" допълва, че официални лица твърдят, че Амри е изпратил пари на 18-годишния си племенник Фреди, за да се присъедини към него в Европа.

Не е ясно дали заподозрените са помогнали на Амри да напусне Берлин.

Племенникът е арестуван в родния град на Амри, а другите двама са задържани в Тунис.

Арестуваният племенник е син на сестрата на Амри. Атентаторът призовал младежа да се закълне във вярност на "Ислямска държава".

Все още не е ясно дали тримата арестувани в Тунис имат пряка връзка с атаката в Берлин.

Племенникът твърди, че Амри е бил лидер на джихадистка група в Европа, наречена бригада "Абу ал-Уала". Тя била базирана в Германия. 

Парите, които Амри изпращал, използвайки фалшиви имена, били за да плати на племенника си да се присъедини към него в Европа. Мъжете опитвали да избегнат наблюдение като използвали приложението "Телеграм".

Разпознаха 12-те жертви на Берлинския базар

Разпознаха 12-те жертви на Берлинския базар

Не е ясно къде е бил атентаторът до момента на престрелката

Междувременно германски високопоставен служител по сигурността отхвърли обвиненията, че властите са извършили нескопосано разследване на Анис Амри, съобщава ДПА. Той отхвърли обвиненията, че властите не са успели да му попречат да избяга от страната.

"Да се говори за провал на силите за сигурност би било неуместно", коментира вътрешният министър Томас де Мизиер пред вестник "Билд". "Въпреки това, разбира се ние ще анализираме случая щателно и ще направим съответния доклад", допълни той.

Терористът Анис Амри се врекъл във вярност на Абу Бакр ал-Багдади

Терористът Анис Амри се врекъл във вярност на Абу Бакр ал-Багдади

Призовал за отмъщение заради бомбардирането на мюсюлмани

Фактът, че Амри е успял да избяга от Германия във Франция и след това в Италия породи критики към разследването.

Стотици германски разследващи сега проверяват как Амри е успял да напусне страната след атаката и дали той е имал съучастници или мрежа, която му е помогнала да избяга.