Атентаторът от коледния базар в Берлин се е врекъл във вярност на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади. Той е направил това във видео, съобщава "Ройтерс".

Тунизиецът Анис Амри е призовал поддръжниците на "Ислямска държава" да отмъстят на кръстоносците, които бомбардират мюсюлмани. Видеото е публикувано на сайта на новинарската агенция на джихадистите "Амаг".

Припомняме, че Амри е основният заподозрян за атаката с камион, при която загинаха 12 души, а други 48 бяха ранени.

Той е убит тази нощ в Милано при престрелка с италианската полиция.

Издирваният за атентата в Берлин убит при престрелка в Милано
Обновена

Издирваният за атентата в Берлин убит при престрелка в Милано

Полицията поискала да се легитимира, той открил огън

Германските власти бяха издали европейска заповед за арест на Амри и обявиха награда от 100 000 евро за информация за него. След атентата Анис Амри избяга. Негови отпечатъци бяха открити в камиона, използван за атентата. Самоличността на убития в Италия е потвърдена също чрез пръстови отпечатъци.

Във видеото тунизиецът заявява: "Моето послание към кръстоносците, които бомбардират мюсюлмани всеки ден...Тяхната кръв няма да отиде напразно. Ние сме нация зад тях и ще отмъстим за тях. Призовавам моите братя мюсюлмани по целия свят...Онези в Европа, убийте кръстоносните прасета, всеки човек според своята собствена възможност".

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

Анис Амри твърди, че атаката му е отмъщение за въздушните удари срещу мюсюлманите. Той иска да накаже "тези, които ядат прасета" и да стане "шахид" (смъртник).

"Гардиън" отбелязва, че видеото показва, че Амри е имал връзки с "Ислямска държава", но че самата атака е вдъхновена, не координирана от "Ислямска държава".