Администрацията в Петербург отказа да даде разрешение за провеждането на гей-парад в града. Искането било за 26 май и е за шествие по Невския проспект, съобщава ИТАР-ТАСС.

Като един от мотивите за отказа от градския комитет, отговарящ за въпросите на законността, порядъка и безопасността, се посочва фактът, че на този ден по градските улици ще се проведат много други масови мероприятия, свързани с отбелязването на Деня на Петербург.

От Руската православна църква също са изразили неодобрение към провеждането на подобно мероприятие. Петербургският и Ладожки митрополит Владимир в изявление е съобщил, че църквата еднозначно осъжда хомосексуализма и се е позовал на опита на Москва, където преди година също е отказано разрешение за провеждането на гей-парад.

Обществени и религиозни организации също са се обърнали към градските власти с писмо, в което призовават да се попречи на подобно шествие на „извратени, пропагандиращи аморален образ на живота и неестествено за човека поведение" по улиците на града, дал стотици хиляди жертви, но не допуснал победно шествие на вражески войски".