Преди да се качат на самолета за САЩ всички международни пътници трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус. Новата федерална политика ще влезе в сила от 26 януари, пише "Ню Йорк таймс".

"Тестването не премахва всички рискове", заявява в съобщение доктор Робърт Редфийлд, директор на Центровете за превенция и контрол на заболяванията.

COVID-19: САЩ за първи път с близо 4500 починали за денонощие

COVID-19: САЩ за първи път с близо 4500 починали за денонощие

Щатите отчетоха над 235 000 нови случая и 4470 починали за 24 часа

Според него самоизолацията за известен период, носенето на маска и спазването на социална дистанция може да направи пътуването по-безопасно и по-отговорно за намаляване разпространението в самолетите и по летищата.

Новата политика изисква всички пътуващи към САЩ да си направят тест за коронавирус в рамките на три дни преди полета. Те трябва да носят писмен документ с резултатите от теста или доказателство, че са се възстановили от вируса.

Доказателство за имунизация няма да е достатъчно, защото ваксините само показват, че предотвратяват сериозно боледуване. На теория ваксинираните хора все още могат да се заразят и да разпространяват вируса по време на полет.

Агенцията няма да изисква допълнително тестване в трите месеца след положителна проба, ако пътникът няма никакви симптоми. При такава ситуация пътник може да пътува с документи, които показват положителен тест за коронавирус и писмо от здравните власти, че може да пътува.

Самолетните компании трябва да потвърждават резултата от отрицателния тест преди да допуснат пътника на борда. Ако пътник не предостави доказателство за отрицателен тест или че се е възстановил, или е решил да не прави тест, самолетните компании не трябва да го пускат на борда.

От Министерството на външните работи на България уточняват, че резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител.

Към момента няма официално съобщение дали необходимият тест е ПСР или бърз антигенен тест.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в САЩ на следните телефонни номера: +1 (202)387-0174; +1 (202) 387-5770.