Новите изисквания за ваксина срещу Covid-19 влязоха в сила в Ню Йорк, тъй като инфекциите продължават да нарастват, подхранвани от варианта на вируса Омикрон, съобщава БиБиСи.

Децата на възраст 12 и повече години трябва да представят доказателство за пълна ваксинация, за да имат достъп до вътрешните трапезарии и много извънкласни училищни дейности.

Градът също така въвежда мандат за ваксина за работниците в частния сектор, първият в САЩ, който предприе подобно действие. Ваксините вече са задължителни за държавните служители.

Мерките бяха обявени по-рано този месец от кмета Бил де Блазио, който спомена заплахата от Омикрон, който изглежда е по-заразен, но по-лек от другите варианти. Случаите на Covid-19 нараснаха в града и в цялата страна през последните седмици.

От понеделник работниците трябва да покажат, че са получили поне една доза ваксина Covid-19, изискване, което засяга около 184 000 частни фирми. След това ще им бъде даден 45 дни, за да покажат доказателство за втората си доза. Деца на 12 и повече години трябва да покажат доказателство за пълна ваксинация, за да влязат в заведения, включително ресторанти, кафенета, кафенета. заведения за бързо хранене, фитнес зали, фитнес центрове, басейни и театри.

Понастоящем децата на възраст от пет до 11 трябва да докажат, че са получили поне една доза ваксина Covid-19, за да влязат на тези места. От 29 януари те също ще трябва да представят доказателство за пълна ваксинация.

Ваксините са достъпни за всички жители на пет и повече години. По официални данни 71,5% от населението на града е напълно ваксинирано, но 20% все още не са получили нито една доза.

Мерките идват, когато градът планира намалено празнуване на Нова година на Таймс Скуеър, като всички трябва да носят маски за лице и да покажат доказателство за пълна ваксинация.

По-малко хора ще бъдат допуснати в зоните за наблюдение, за да се осигури социално дистанциране. Обикновено събитието е домакин на около 58 000 души в зоните, според местните власти. Но тази година ще има само около 15 000 души.

Щатът Ню Йорк потвърди рекордните 49 708 нови инфекции на 24 декември и 36 454 нови случая бяха регистрирани на Коледа (25 декември), въпреки че броят вероятно ще бъде по-голям поради затворени лаборатории заради празника.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ нарасна със 181 948 през последните 24 часа, показват данните, събрани от университета Джон Хопкинс в понеделник. За същия период от време САЩ добавиха 76 смъртни случая, дължащи се на вируса.

От началото на пандемията в страната са открити 52 280 854 случая, като смъртните случаи са над 816 000.

Ню Йорк ще дава по 100 долара на всеки гражданин, който си сложи трета доза ваксина

Ню Йорк ще дава по 100 долара на всеки гражданин, който си сложи трета доза ваксина

Решението е на кмета Бил де Блазио