С излизането ни от Европейския съюз след броени дни, ние трябва да кажем много твърдо и британско goodbye. И все пак за мнозина в Обединеното кралство изглежда, че в навечерието на напускането по-скоро става въпрос за au revoir, пише "Гардиън".

Броят на хората, които учат език във Великобритания, се е увеличил два пъти по-бързо от останалия свят през последната година, а една от най-бързо развиващите се групи са тези, които учат френски.

Още хиляди учат испански, немски, италиански или други езици на ЕС - като някои от тях се надяват да подобрят своите езикови умения до ниво, което отговаря на изискванията за гражданство на европейска държава.

Максин Браун, 27-годишна студентка, втора година икономика, учи датски през последните шест месеца с намерението да се премести в Дания, за да следва следдипломна степен и да работи в екологични проекти.

"Интересувам се от ресурсната страна на икономиката и Дания наистина води", каза тя. "Затова започнах да уча датски през май. Много бързо успях да започна да чета вестници и се присъединих към онлайн форуми, за да се потопя наистина в езика, започнах да слушам и радио, за да чуя тоновете и звуците".

Тъй като британските граждани вече няма да имат право да живеят и работят в страни от ЕС след 31 декември, Браун ще трябва да плати такси за обучение в пълен размер и се нуждае от разрешение за пребиваване, което изисква владеене на датски език.

"Ако искате гражданство в Дания, трябва да пребивавате там девет години без прекъсване", каза Браун. "Но те имат и други канали, така че можете да си намерите работа или да отидете чрез образование или да инвестирате. Само защото напускаме ЕС, това не ме спира, защото това е нещо, което искам да направя."

Понастоящем Обединеното кралство е една от петте най-добри държави в "Дуолинго" по общ брой учещи ежедневно, според генералния мениджър на приложението в Обединеното кралство Колин Уоткинс, с нарастване от 132% спрямо миналата година.

"Британците сега искат да бъдат по-добри граждани на света, когато пътуваме, когато правим бизнес, когато се срещаме с хора във Великобритания." Уоткинс коментира, че много от 15-те милиона души, записали се в онлайн курсовете, нямат за цел да станат отличници, а да получат едно основно ниво за разбиране.

"Като един от първите ни курсове, френският език вече е много популярен, за да е в топ 5, новите учащи са го избрали, защото искат да пътуват в бъдеще, може би искат да правят бизнес, да емигрират или просто да развият каквото са научили в училище."

Други приложения за изучаване на езици също наблюдават подобен ръст. През март "Мемрайз" отбеляза голям ръст на новите потребители и 70% от хората, използващи платформа, учат испански или френски, но немски, италиански и японски също са популярни.

Официалното изучаване на езици в училищата е намаляло значително през последните 15 години, но има някои насърчителни признаци. Ежегодното проучване на езиковите тенденции на Британския съвет показва значително увеличение на децата, които взимат френски или испански език на GCSE през 2019 г.

И въпреки спада в училищата, възрастните продължават да ценят високо изучаването на език, установи Британският съвет. По време на пролетното заключване 10% от възрастните във Великобритания започнаха да учат чужд език или се връща към чужд език. Една трета от анкетираните коментират, че испанският е най-важният език за младите хора, следван от френски с 20% и мандарин с 18%.

Проучване: Въпреки Брекзит Британия остава 5-та по големина икономика в света

Проучване: Въпреки Брекзит Британия остава 5-та по големина икономика в света

200 млрд. паунда спестявания заради пандемията чакат да бъдат изразходвани