Обединеното кралство ще запази мястото си на петата по големина икономика в света, въпреки излизането си от Европейския съюз и икономическите щети, причинени от пандемията Covid-19, според нов доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR), цитиран от "Спутник".

Проучването, което се публикува ежегодно от организацията, казва, че Брекзит няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-силно представящите се икономики в света през следващите 15 години. Освен това в доклада се казва, че Великобритания ще остане икономически по-силна от ключовия член на ЕС, Франция, и вероятно ще продължи да увеличава тази пропаст, тъй като британският технологичен сектор продължава да нараства.

"Очакваме тенденцията на растеж за Обединеното кралство да бъде 4% годишно от 2021-25 г. и 1.8% годишно от 2026-30 г. и 1.8% годишно от 2031-35 г.", твърди организацията. "Британската икономика продължава да бъде един от най-добре представящите се в Европа въпреки Брекзит... До 2035 г. БВП на Обединеното кралство в долари се очаква да бъде с 40% повече от този на Франция, нейният дългогодишен съперник и съсед", се казва в изследването.

Проучването вероятно ще бъде посочено от защитниците на напускането на Великобритания от ЕС, за да разсеят аргументите на останалите, че Обединеното кралство ще бъде икономически намалена сила извън ЕС.

"Хората често забравят, че най-големият икономически сектор в Обединеното кралство е дигитален и креативен", казва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR и автор на изследването.

"Имаме огромно конкурентно предимство в този сектор, базиран на технологии, който пандемията изстреля напред. Повечето от това се доказва спри Брекзит, при условие, че Великобритания продължава да привлича талантливи хора", допълва той.

В световен мащаб има големи надежди за икономическо възстановяване след пандемията Covid-19, прогнозирайки 5,3% ръст през 2021 г.

"Смятаме, че когато ваксината се разпространи, световната икономика може бързо да се изстреля. Моите колеги са изчислили около 200 милиарда паунда спестявания във Великобритания в резултат на пандемията, които чакат да бъдат изразходвани. Ще има подобни натрупвания на спестявания и другаде."

"Раздялата е толкова сладка скръб" - ЕС и Британия по Шекспир

"Раздялата е толкова сладка скръб" - ЕС и Британия по Шекспир

ЕС е доволен, Джонсън е доволен, а Фараж иска началото на края на блока

След продължителни неспокойни преговори между Обединеното кралство и ЕС относно условията на търговска сделка след Брекзит, на 24 декември беше постигнато споразумение. По време на пресконференция, последвала обезпечаването на сделката, Борис Джонсън провъзгласи, че неговото правителство е сключило "всеобхватна сделка в стил Канада".

"Много се радвам да ви кажа днес следобед, че приключихме най-голямата търговска сделка досега, на стойност 660 милиарда британски лири годишно, цялостна сделка за свободна търговия в стил Канада между Великобритания и ЕС", обясни Джонсън.

"Днес решихме въпрос, който затрудняваше нашата политика в продължение на десетилетия. От всички нас заедно, като нова и наистина независима нация, зависи да осъзнаем необятността на този момент и да се възползваме максимално от него", добави премиерът.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече сделката "справедлива, балансирана и правилна".

"Пътят беше дълъг и криволичещ. Но можем да покажем една добре свършена работа", каза фон дер Лайен на пресконференция, също на 24 декември. "Много бе заложено на карта за толкова много хора, така че това е споразумение, за което наистина трябваше да се борим", добави тя.

BBC получи пълния текст на сделката за Брекзит

BBC получи пълния текст на сделката за Брекзит

Документът съдържа общо 1246 страници, който включва около 800 страници приложения