Северна Корея отбеляза 69 г. от сформирането на тоталитарното правителство не с още един ракетен тест както много се опасяваха, а с банкет в чест на учените, организирали най-мощния ядрен тест в историята на държавата през миналата седмица.

Това съобщи държавната агенция на КНДР, цитирана от вестник "Ню Йорк таймс".

Лидерът на държавата Ким Чен-ун отпразнува националния празник в събота с организиране на банкет за ядрените си учени и инженери, провел се в столицата Пхенян.

Северна Корея се похвали с водородна бомба

Северна Корея се похвали с водородна бомба

Държавната агенция съобщи за успех...

От подземния обект за ядрени изпитания в североизточната част на държавата до Пхенян учените бяха приветствани от хиляди хора, които се стичаха, за да ги поздравят, отбелязва KCNA. Те бяха посрещнати в столицата в сряда като герои, включително с големи събирания и фойерверки.

Северна Корея описа теста на 3 септември като успешна детонация на водородна бомба, която може да бъде приспособена към ракета. Правителството на Ким я нарече "безмилостен и съкрушителен удар за американските империалисти".

Официални представители и анализатори се опасяваха, че държавата може да отбележи годишнината от сформирането на властта в събота с провеждане на ново ракетно изпитание.

Вчера Южна Корея предупреди, че Пхенян може да проведе нов тест.

Южна Корея се подготвя за нов ядрен опит от Севера

Южна Корея се подготвя за нов ядрен опит от Севера

Американски и военни самолети провеждат учение на Източнокитайско море

По-рано тази седмица Вашингтон обяви, че ще поиска в понеделник Съветът за сигурност да гласува нова резолюция със санкции срещу КНДР.

По време на банкета вчера Ким призова учените да удвоят усилията и поясни, че последното изпитание на водородна бомба е голяма победа за корейския народ, която коства лишения и кръвта на севернокорейците. Той също така възложи задача на учените да засилят възможностите на Северна Корея за ядрено сдържане и да завършат мисията за превръщането на държавата в ядрена сила.