Председателят на основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви пред журналисти, че слагат край на парламентарния бойкот в сряда и ще внесат искане за гласуване на недоверие срещу управляващата партия на социалдемократите, водена от премиера Зоран Заев, съобщават местни медии.

ВМРО-ДПМНЕ прекратява парламентарния бойкот

ВМРО-ДПМНЕ прекратява парламентарния бойкот

Партията бойкотираше заседанията на законодателния орган от събитията на 27 април 2017 г.

"Очаквам вотът на недоверие да бъде успешен, след което да последват предсрочни избори", каза той.

Най-вероятно предложението на опозицията няма да мине, тъй като няма необходимите най-малко 61 депутати в 120-местния парламент, за да бъде свалено правителството на Заев.

През ноември 2017 г. ВМРО-ДПМНЕ спря да участва на парламентарните заседания, след като полицията арестува шестима депутати от партията, които са заподозрени, че са участвали в нападението в законодателния орган преди година. Петима депутати са сред 30 души, които са обвинявани в тероризъм и организиран опит за дестабилизиране на страната.

В същото време Заев приветства решението на опозицията да се върне в парламента. Според него диалогът с опозицията се "движи в добра посока".

Вотът на недоверие е легитимен ход, който не трябва да пречи на приоритетите на страната за еврочленство, поясни премиерът.

Македония се надява Европейската комисия да отправи покана към страната за започване на преговори за еврочленство, след като публикува последния доклад за напредъка на 17 април.