Водачът на руски снегорин се призна за виновен за причиняването на фаталната катастрофа на самолет на летището в Москва, при която загинаха президентът на френския концерн "Тотал" Кристоф дьо Маржори и тричленният екипаж, съобщи „Франс прес”.

Маржори, двамата пилоти и стюардеса загинаха, след като техният „Фалкон” се заби в снегорин по време на излитане на летище „Внуково” в нощта на 20 октомври 2014 година.

Пиян карал снегорина, убил шефа на Total в Москва

Пиян карал снегорина, убил шефа на Total в Москва

Беше установено в хода на разследването

Шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко и Роман Дунаев - инженерът, отговарящ за  снегопочистването, признаха в московски съд, че са причинили катастрофата след нарушения на правилата за безопасност и поради небрежност по време на първото съдебно изслушване.

Шефът на Total загина в самолетна катастрофа в Москва

Шефът на Total загина в самолетна катастрофа в Москва

Разследването на авиокатастрофата

Трима служители от въздушния контрол, които са работили в нощта на инцидента не се признаха за виновни по същите обвинения.

Подсъдимите могат да бъдат осъдени на 7 години затвор.

Следствието обяви, че самолетът Falcon-50EX е катастрофирал в снегорина, който се е движил в нарушение по пистата. Самият шофьор заявил пред разследващите, че е карал по пистата без да чака разрешение от контролната кула и загубил ориентация по време на почистването. Според следствието водачът на снегорина бил пиян, докато адвокатите му заявяват, че клиентът им е пил кафе с малко бренди след катастрофата.

Дунаев пък призна, че не е следял работата на своя колега.

Разследващите твърдят, че служителите в контролната кула не са предупредили пилотите, че снегоринът се движи по същата писта.

Съпругът на загиналата стюардеса иска обезщетение от 300 хиляди евро. Летището и френската компания, която притежава самолета, Unijet, са завели иска за щети в размер на 229 хиляди долара.

Следващото съдебно заседание е насрочено за петък. Директорът на летището ще даде показания.