Мисия на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще подкрепи лидера на Демократичната партия на народите на Турция Селахатин Демирташ в процеса пред съда в Анадола, съобщиха от ПЕС.

Водач на мисията е президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Демирташ бе задържан през ноември миналата година, заедно със съпредседателя на партията Фиген Юксекдат, както и с над 80 депутати и представители на местните власти от партията. ПЕС подчерта, че тези арести са политически мотивирани.

През месец ноември Станишев посети два пъти Турция в знак на подкрепа към арестуваните тогава Демирташ и 10 кмета. Турските власти му отказаха да го допуснат на посещение при Демирташ.

Правителството на Реджеп Ердоган е насрочило референдум за налагане на конституционни промени в Турция за 16 април. Тези промени ще увеличат допълнително правомощията на президента и ще девалвират демократичното начало в модерната турска държава, отбелязват от ПЕС.

Двете асоциирани партии на ПЕС от Турция - Републиканската народна партия и Демократичната партия на народите - провеждат кампания за гласуване "против" по време на референдума. В този смисъл задържането на Демирташ облагодетелства кампанията, водена от Ердоган и неговите сподвижници, в полза на референдума, заключават от европейската партия.