Британските въоръжени сили са изпратени да помагат на болниците в Лондон да се справят с нарастващия брой пациенти с Covid-19, тъй като заради варианта Омикрон много здравни служители се разболяват и да не могат да работят. Това предаде "Гардиън".

От 200 военнослужещи, изпратени в медицински заведения, 40 са лекари, които ще помагат на персонала на Националната здравна служба (НЗС) да се грижи за пациентите. Останалите 160 нямат медицинско образование. Те ще приемат пациентите, ще следят за поддържането на запасите и ще "извършват основни дейности", съобщи Министерството на отбраната на Великобритания.

Някои от тях вече са започнали работа и се очаква да подпомагат НЗС в столицата до края на месеца.

Съобщението идва два дни, след като британският премиер Борис Джонсън заяви, че се надява Англия да се справи със сегашната вълна на коронавируса без допълнителни ограничения, но призна, че болниците ще се почувстват "временно претоварени" заради Омикрон.

Хиляди служители на НЗС в Лондон излизат в болнични, което кара здравните заведения да се борят да се справят с безпрецедентните нива на отсъствие на персонал.

Последните данни сочат, че общият брой на заразяванията в Обединеното кралство за последните седем дни е 1 272 131, което е с 29% повече в сравнение с предходната седмица. Смята се, че истинският брой на инфекциите е значително по-висок, тъй като не всички са обхванати от програмата за тестване.

Данните също така показват, че в Англия в болници са настанени 17 988 пациенти с Covid-19. В четвъртък в цяла Великобритания са отчетени още 231 смъртни случая.

Великобритания с над 200 000 заразени, но без нови строги ограничения

Великобритания с над 200 000 заразени, но без нови строги ограничения

Ще тестват ежедневно 100 000 служители в критични сектори