В Обединеното кралство са регистрирани 218 724 положителни случаи на коронавирус и 48 смъртни случая, свързани с COVID. Това показват официални данни, цитирани от Sky news.

Данните за цялото Обединено кралство бяха публикувани след Банковия празник, когато само Англия публикува данни както за смъртните случаи, така и за заразените.

Това е първият път, когато Обединеното кралство съобщава за повече от 200 000 случая на COVID.

В същото време, още 141 825 души са получили бустерна доза ваксина, което свежда общия брой на ваксинираните с трета доза до 34 363 986 души. Още 19 158 души са получили първа доза, с което общият им брой е 51 820 652. И 29 295 души са получили втора доза, с което общият брой е 47 482 789.

Последните данни на NHS в Англия показват, че 14 210 пациенти с COVID са били в болница на 3 януари, а 777 от тях са на апаратна вентилация.

Много болници обявиха критично положение, като медицински сестри призоваха за незабавно налагане на повече ограничения.

Министър-председателят Борис Джонсън призна, че болниците ще бъдат изправени пред повишен натиск. Но той каза, че ваксинацията и лечението означават, че правителството няма да има нужда да "затваря" страната отново, след като Омикрон се оказва по-мек от предишните варианти.

Джонсън обмисля нови строги ограничения в Англия заради Омикрон

Джонсън обмисля нови строги ограничения в Англия заради Омикрон

Ако хоспитализациите надхвърлят определена бройка

По-рано здравният министър Саджид Джавид каза, че в данните няма нищо, което да предполага, че Англия трябва да премине отвъд настоящите ограничения на План Б, които включват работа от вкъщи и маски за лице в обществения транспорт.

"Мисля, че прилагането на План Б, прилагането на това, беше правилният подход и също така беше абсолютно фокусиран върху програмата за ваксинация", каза той пред репортери по време на посещение в център за ваксинация в Южен Лондон.

Длъжностните лица следят "изключително внимателно" капацитета на болниците, като приемът и заетостта "се увеличават значително", увериха от "Даунинг стрийт".

Великобритания ще тества ежедневни за COVID-19 100 000 служители в редица критични сектори, съобщи "Ройтерс".

Англия с нов COVID рекорд

Англия с нов COVID рекорд

Но регистрира спад в смъртността

От 10 януари работниците в хранително-вкусовата промишленост, транспорта и граничния контрол ще имат достъп до тестове в дните, в които работят.