Министърът на външните работи на Турция се обяви против офанзива на сирийската правителствена армия в последния бастион на опозицията в Идлиб, докато Москва подчерта, че губи търпение с бунтовниците в Сирия, информира АП.

Мевлют Чавушоглу, който е в Москва за разговори с руския си колега Сергей Лавров, изтъкна, че Русия и Турция трябва да работят за разделяне на опозиционните групи от "терористите" в северозападната провинция Идлиб. Той се обяви срещу правителствена офанзива в провинцията, предупреждавайки, че това ще доведе до "хуманитарна катастрофа".

"Нашата цел е да облекчим притесненията на нашите руски колеги и да премахнем терористите от този регион", каза Чавушоглу на пресконференция в руската столица. "Ние можем да работим съвместно, но също така можем да поставим под риск живота на цивилните, докато ликвидираме тези радикални групи", добави той.

Превземането на Идлиб би било трудна задача за силите на Асад. Докато по-рано тази седмица се съобщаваше, че сирийската армия подготвя нова офанзива, лидерът на свързана с "Ал Кайда" групировка се закани да се бият.

Лавров отбеляза, че Москва губи търпение с екстремистите в Идлиб, обвинявани от Кремъл, че атакуват правителствени позиции и база на руснаците в Сирия.

Външният министър на Русия добави, че когато Турция, Иран и Русия са договорили зоните за спиране на огъня, Москва не е очаквала екстремистите да го "използват като човешки щит", което им позволява да нападат правителството. Лавров призна, че ситуацията в Идлиб е "сложна" и призова за отделяне на екстремистите от легитимната опозиция. Той каза още, че Чавушоглу ще остане в Москва, тъй като по-късно днес представители на въоръжените сили и отбраната на Русия и Турция ще обсъдят ситуацията в сирийската провинция.

По-рано днес специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура покани Иран, Русия и Турция за провеждане на преговори за формиране на комисия за изработване на нова конституция на Сирия. Разговорите ще се проведат на 11 и 12 септември, съобщава "Ройтерс".