Германският концерн Volkswagen потвърди, че през 2019 година прекратява производството на емблематичния си модел Beetle ("Бръмбър"), станал известен като "костенурката". Това ще сложи край на един от най-легендарните дизайни в сферата на автомобилната индустрия.

От компанията потвърдиха, че работата по тези коли в базата им в Мексико ще приключи следващия юли, пише британската медия Би Би Си, цитирана от Money.bg.

Beetle води началото си още от Нацистка Германия, но добива още по-голяма популярност след "участието си" в анимационен филм на Disney.

Продажбите на модела, в частност на ключовия за него пазар в Щатите, през последните години са намалели значително. Американските потребители вече търсят по-големи автомобили, като кросоувъри или SUV.

Продажбите на Beetle през първите осем месеца на 2018 година са били 11 151 броя, което е с 2,2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

След разразяването и на "Дизелгейт" от Volkswagen обявиха, че ще намалят портфолиото си от модели с цел да се фокусират повече върху семейни и електрически автомобили.

"Загубата на Beetle след три поколения, близо над 7 десетилетия, ще предизвика доста емоции сред многобройните фенове на автомобила", коментира шефът на групата на Volkswagen за Америка Хайнрих Вобкен.