Русия никога няма да воюва с Украйна, и двете страни имат нужда от мир, който е възможен само чрез диалог. Това мнение изрази в петък председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, съобщава ТАСС.

"Русия и Украйна се нуждаят от мир. Съединените щати и европейските страни не се нуждаят от ядрена война. Да изхождаме от това", каза Володин. Той добави, че всеки диалог е "винаги по-добър", той трябва да се гради "на принципите на взаимно уважение, защитавайки интересите на своите граждани". "Колкото по-скоро депутатите от Върховната Рада осъзнаят това ..., толкова по-добре ще бъде за всички".

"Знаят много добре, че Русия няма да се бие с Украйна. В потвърждение на това днес за пореден път говори външният министър Сергей Лавров. Но това не устройва Вашингтон, който прави всичко, за да тласка нашите държави една срещу друга", казва Володин.

"Днес специална отговорност е на депутатите от Радата. Те трябва да мислят за гражданите и интересите на своята страна. Но, за съжаление, почти всички проблеми в Украйна, където живеят мили, трудолюбиви хора, където стандартът на живот бе един от най-високите и в Съветския съюз, е заради липсата на национално ориентирани елити".

САЩ свикват Съвета за сигурност заради руската агресия срeщу Украйна

САЩ свикват Съвета за сигурност заради руската агресия срeщу Украйна

Да бъде разобличено поведението на Москва...

Предложението на САЩ за провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна на 31 януари е PR трик, срамен за репутацията на Съвета за сигурност, тъй като Вашингтон се опитва да предаде безпочвените си обвинения като заплаха за международния мир и сигурност, заяви в петък първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски.

"Не мога да си спомня друг случай, когато член на Съвета за сигурност предложи да обсъдят собствените си безпочвени обвинения и предположения като заплаха за международния мир и сигурност от нечия страна. Надявам се колегите ми в Съвета за сигурност на ООН да не подкрепят подобен PR трик, срамно е за репутацията на Съвета за сигурност на ООН", посочи той.

В четвъртък постоянната мисия на САЩ към ООН поиска в понеделник да се проведе заседание на Съвета за сигурност на световната организация за ситуацията с Украйна, тъй като действията на Русия по отношение на нея представляват заплаха за международния мир и сигурност.

В петък представителят на Норвегия, председател на Съвета за сигурност на ООН, обяви, че срещата ще се състои.

Путин: Западът не взе отношение по основните ни тревоги в ситуацията в Украйна

Путин: Западът не взе отношение по основните ни тревоги в ситуацията в Украйна

Първи коментари на руския президент за украинската криза от седмици насам