Войната между Конгреса и администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за доклада на Робърт Мълър навлезе в нова фаза, съобщават местни медии.

Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите ще проведе гласуване, с което ще порицае главния прокурор Уилям Бар за неуважение към Конгреса с отказа си да предостави нередактираната версия на доклада на Мълър за намеса на Русия на президентските избори.

САЩ публикува нова версия на доклада на Мълър

САЩ публикува нова версия на доклада на Мълър

В него се посочва защо част от информацията липсва в първото издание

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се възползва от привилегиите на изпълнителната власт върху целия материал, поискан от Конгреса, включително доклада и свързаните с него доказателства. По-рано Бар изпрати писмо на президента, в което моли президента да задържи документите на правосъдното министерство, поискани с призовки от правната комисия.

С този ход администрацията защитава правосъдното министерство от призовките на Конгреса.

Стивън Бойд, асистент на главния прокурор, е уведомил комисията за развитието в писмо.

Тръмп: Мълър не трябва да свидетелства пред Конгреса

Тръмп: Мълър не трябва да свидетелства пред Конгреса

Докладът по руската афера скара главния прокурор и спецпрокурора

Ние сме разочаровани от решението ви да отхвърлите молбата на правосъдното министерство за отлагане на гласуването в комисията срещу главния прокурор, пише Бойд в писмо до председателя Джери Надлър.

Допълва се, че президентът е упражнил привилегиите на изпълнителната власт върху целия поискан материал. Белият дом обяви в съобщение, че Тръмп не е имал друг избор освен да упражни правото си.

Робърт Мълър: Орязаха доклада ми за руските избори

Робърт Мълър: Орязаха доклада ми за руските избори

Енигма за намесата на Кремъл в САЩ

Гласуването в комисията и упражняването на привилегиите на изпълнителната власт са първите действия в процес да се порицае главният прокурор и битка за документите в съда.

По-рано днес Надлър определи безизходицата като "конституционна криза".

Белият дом няма да отговаря на доклада на Мълър

Белият дом няма да отговаря на доклада на Мълър

Кремъл отхвърля обвиненията