Генералният щаб на турската армия обяви тримесечна „зона на безопасност" на границата с Ирак.

 

Временната зона е валидна за три провинции - Ширнак, Хакяри и Сиирт, оповестява официално съобщение на турските военни власти, цитирано от РИА Новости.

В съобщението се казва още, че от 9 юни до 9 септември в тези райони ще се проведат операции против отрядите на кюрдските сепаратисти. Военни източници отбелязват, че обявяването на „временна зона на безопасност" не е необичайна мярка.

Предприетите мерки не следва да се възприемат като подготовка за провеждане на операция в Северен Ирак, съобщава телевизионния канал 24 TV, позовавайки се на военни източници.

Самият турски премиер Ердоган предупреди, че мерките, които се взимат от Турция на границата с Ирак не трябва да се квалифицират като въвеждане на извънредно положение.

В интервю за канал 24 TV турският премиер посочва, че военните сили в някои райони могат да бъдат увеличавани и концентрирани. „Те използват пълномощията, които са им предоставени, за да обезпечат сигурността и безопасността на народа", казва Ердоган.

Решението на Генералния щаб беше обявено един ден след като в местни и чужди медии се съобщи за проведени от турската армия операции в Северен Ирак против бази на Кюрдската работническа партия. Съобщенията бяха опровергани от представители на военно министерство и от външния министър Абдула Гюл.

Официалните власти в Анкара нееднократно заявяваха възможността от антитерористични операции на определени територии срещу кюрдските сепаратисти.

По данни на военните в Северен Ирак са съсредоточени около 3 500 кюрдски сепаратисти, които периодически извършват въоръжени набези на турска територия.

Кюрдската работническа партия води въоръжена борба за създаване в югоизточна Турция на т.нар. независим Кюрдистан. Конфликтът между кюрдските сепаратисти и официалната турска власт датира от 1984 година.

Официална Анкара категорично отхвърля възможността за диалог с Кюрдската работническа партия.