„Все още няма споразумение”.

Това заяви британският премиер Дейвид Камерън пред журналисти преди да започне вторият ден от срещата на върха на ЕС, цитиран от британски медии.

Ще свършим още работа, изтъкна той и припомни на медиите, че е провеждал разговори през първия ден до 7 часа сутринта.

Ще сключа споразумение само ако получим това, от което Великобритания се нуждае, така че аз се връщам там, ще свършим още работа и аз ще направя всичко по силите си”, добави той.

Френският президент Франсоа Оланд също коментира ситуацията пред журналисти преди срещата.

От думите му стана ясно, че Франция продължава да се противопоставя на споразумение, което дава повече правомощия на държави, които не членуват в еврозоната да блокират финансови регулации.

От миналата нощ има предложения, които са променени, предимно това, което притеснява Франция – желанието да има система на финансова регулация, която да е валидна за всички части на Европа и че не трябва да има право на вето или блокиране, каза Оланд.

По думите му Франция иска да е сигурна, че Европа ще може да се “бори срещу спекулациите и да се бори срещу финансовите кризи по същия начин и със същите организации навсякъде”.

Междувременно проучване на Politbarometer за германската телевизия ZDF показва, че 73% от германците смятат, че е важно Великобритания да остане в ЕС в сравнение с 23%.

Проучването е проведено в периода 16-18 февруари.