Все повече руснаци не смятат Русия за европейска страна, като особено отчетлива е тази тенденция сред младежите, показва проучване на "Левада център", цитирано от RFI.

Допитването показва, че само един на четирима руснаци смята себе си за европеец.

64% от живеещите в Русия смятат страната си за неевропейска. През 2019 г. на това мнение са били 55% от руснаците, а 52% са изразили убеденост, че Русия е европейска страна.

Най-склонни са да възприемат Русия като европейска страна хората над 55 г. - в 33% от случаите. Същевременно 71% от респондентите на възраст между 18 и 24 г. определят държавата си като неевропейска.

"Делът на руснаците, които възприемащи себе си като европейци също намалява, макар и не така стремително", отбелязват социолозите в своето изследване. Сред респондентите на възраст 18-39 години 23% се самоопределят като европейци.

Същевременно руснаците все по-малко смятат, че Западът се бои от Русия. През 2018 г. това мнение са споделяли 25% от запитаните, а през 2021 — 18%. Делът на тези, които смятат, че Западът се отнася с тревога към Русия, е стабилен и е около 23%. Същевременно само 12% вярват, че към Русия се отнасят с уважение.

Директорът на центъра Лев Гудков смята, че очертаната от данните тенденция е плод на дългогодишната пропаганда и засилването на изолационизма.

"Антизападната пропаганда се превръща в една от съставните черти на режима и неговото легитимиране, превръща се в държавна практика за контрол върху обществото." - отбелязва Гудков.

Изследването е проведено между 18 и 24 февруари сред представителна извадка от 1601 души от 137 градове и села.

Повечето руснаци вярват, че COVID-19 e биооръжие и не искат да си слагат "Спутник V"

Повечето руснаци вярват, че COVID-19 e биооръжие и не искат да си слагат "Спутник V"

64% от руските респонденти смятат, че COVID-19 е изкуствено създаден