Заради невъзможността да плащат високите такси и наеми на квартири, младите момичета в университетите в Европа трябва да работят, за да изкарат пари. Много от тях прибягват до най-древната професия, съобщава bTV.

Наричат я „епизодична проституция". Момичетата не са бели робини. Не са част от престъпни мрежи, няма сводници. Те работят сами, за своите собствени нужди. Темата започна да става болезнено актуална от началото на тази академична година. Разкрития направиха големите френски медии като всекидневника "Фигаро".

Телевизия "Франс-2" тези дни също излъчи голямо разследване. Според една студентска асоциация, някъде около 40 0000 момичета се отдават на „епизодична проституция". Общо 45 000 студенти живеят в бедност, а около 225 хиляди трудно плащат разходите си.

Една от анкетираните студентки 7 години е работела като проститутка в квартала с червените фенери в Брюксел. За 2 месеца през лятото тя е изкарвала джобните си пари за цялата година.

Възможностите да се изкарват пари по по-лесен начин са много - барманки в тайнствени клубове, компаньонки, масажистки в специални салони. В баровете момичетата влизат в ролята на компаньонки, за да предразположат клиента да хвърли повече пари.

В така наречените „американски клубове" клиентът дава до 200 евро за бутилка шампанско, за да го консумира в приятната компания на хубаво момиче. Ако вечерта продължи насаме в стая , за шампанското с консумация се плаща още 200 евро.

Фактите са шокиращи за Франция. Учителки, лекарки, журналистки, специалистки във всякакви области прибягват към най-древната професия, за да плащат квартирата си, или университетската такса, или просто за джобните пари.

Като успокоение за французите е фактът, че тези момичета са около 2 процента от студентките, докато във Великобритания всяка десета бъдеща висшистка проституира. Причините се крият в намаляващата покупателна способност на младите. Цените растат, животът предлага все по-нови изкушения, а стипендиите не помръдват нагоре.