Голям процент европейци изпитват негативни чувства към мюсюлманите и имигрантите, пише списание "Вайс", позовавайки се на голямо социологическо проучване в 8 европейски държави.

В анкетата са включени 12 000 души от Швеция, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Полша, Нидерландия и Италия. Тя показва голямо недоверие към управляващите и високи нива на разочарование от действията на политиците.

Изследването е поръчано като част от доклад за разпространяващия се крайнодесен екстремизъм и негативното отношение към малцинствата по време на пандемията от коронавирус.

Всеки четвърти европеец e с негативни чувства към мюсюлманите.

Авторите на изследването са установили различни нива на подкрепа за теорията за "Великата подмяна", според която елитите насърчават имиграцията, за да отслабят Европа.

Докато във Великобритания само 16% казват, че подкрепят конспирацията, в Италия 39 на сто смятат, че определено или вероятно е истина. В Унгария 40% от анкетираните споделят същото.

Докладът е изготвен от британската неправителствена организация за борба с расизма и фашизма "Надежда, а не омраза" и антиекстремистките групи "Експо" и Фондация "Амадеу Антонио".

Унгария е с най-враждебно отношение към малцинствата. 60% от анкетираните гледат много или доста негативно на имигрантите, 54% чувстват същото към мюсюлманите, въпреки че в страната мюсюлманите представляват едва 0,4% от населението.

Великобритания е с най-ниската антиимигрантска и антимюсюлманска нагласа от анкетираните държави. 30% от анкетираните гледат негативно към имигрантите и 26% към мюсюлманите.

Имиграцията се разглежда като едно от четирите основни притеснения на гражданите на Франция, Германия, Италия, Нидерландия и Швеция.

В Италия е най-високото ниво на разочарование от политиците - 79%. Във Франция 67% смятат, че системата е частично или напълно развалена. 58% смятат същото във Великобритания.

Анкетата показва още, че хората в няколко държави гледат положително на протестите на движението "Животът на чернокожите е от значение". Мнозинството в Германия (52%), Швеция (51%) и Великобритания (51%) симпатизира на движението.