Всеки трети хоспитализиран пациент с коронавирус има дългосрочни здравословни проблеми, включително проблеми с органи и влошено психично здраве.

Информацията разпространява АФП, позовавайки се на преглед на научни изследвания, посветени на дългосрочното отражение на вируса върху човека.

Прегледът е публикуван в журнала Nature Medicine и в него се акцентира върху честотата на симптомите сред пациентите с "дълъг COVID-19". Най-често се срещат умора, задух, тревога, депресия и посттравматичен стрес.

Авторите на изследването отбелязват, че правителствата трябва по-задълбочено да проучват и да открият начини за помагане на хората да се справят с тази последици.

Освен че някои пациенти имат проблеми с белите дробове и дългосрочно с дишането, проучванията също показват, че вирусът атакува и други органи, което води до различни усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания и хронични възпаления.

Прегледани са 8 научни изследвания за дълготрайните последици от заразяване с коронавирус в Европа, САЩ и Китай. Установено е, че някои пациенти имат проблеми с няколко органа месеци след изписването им от болница. 30% от пациентите имат най-малко един симптом, такива като умора, задух и психични проблеми.

Едно изследване в Италия със 143 пациенти е открило, че 90% имат симптоми 60 дни след възстановяването си от коронавируса. Най-често срещаните са умора (53,1%), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) и болка в гърдите (21,7%).

Повече от половината пациенти имат множество симптоми 2 месеца след изписване от болницата.

Три изследвания във Франция, Великобритания и Китай показват, че между 25 и 30% от пациентите имат проблеми със съня седмици след възстановяването си.

При 20% от пациентите има косопад.