Сръбската православна църква ще поднови диалога с Македонската православна църква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), след като Вселенската патриаршия реши да разгледа на дневен ред искането на "църквата на Северна Македония" за автокефалия, съобщи "Дневник".

Според в. "Нова Македония", който цитира сайта на Вселенската патриаршия, в съобщение след заседание между 9 и 11 май в Истанбул се казва, че на заседанието се е говорело и за искането на църквата, "която в момента, както стоят нещата, е в разкол". На сайта на патриаршията съобщението е на гръцки език.

Ако в текста не се споменават подробности от разговора, според анализатори поставянето на въпроса на дневен ред означава влизане в процедура, твърди "Нова Македония".

Електронното издание МКД припомня, че през януари 2019 г. Вселенският патриарх Вартомолей предаде на украинския митрополит Епифаний томос за автокефалността на известната вече като Православна църква на Украйна, получила независимост от руската. Неназовани анализатори смятат, че в случая на МПЦ-ОА може да се приложи "украинската рецепта".