Няма вече чакащи български тирове в Дувър, Великобритания. На българските шофьори на тежкотоварни превозни средства са направени задължителните тестове за коронавирус, след което са преминали през Дувър и са напуснали Великобритания, съобщава МВнР.

Припомняме, че на 22 декември френското правителство отвори границите си за влизащи от Великобритания граждани.

Поради появата на новия щам на коронавируса всички пътуващи трябва да представят антигенен или PCR тест с отрицателен резултат, което може доведе до забавяне на преминаването на границата.

Британия прати над 1000 войници в Дувър заради блокираните камиони

Британия прати над 1000 войници в Дувър заради блокираните камиони

Фериботните услуги между Дувър и Кале са възобновени

Летище "Менстън" в Кент бе превърнато в импровизиран паркинг за чуждестранните товарни камиони, чакащи да преминат границата. Към 23 декември, когато завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев се срещна на летището с група български шофьори, там имаше общо 3750 чуждестранни камиона. По информация на посолството ни в Лондон, към момента в "Менстън" вече няма чакащи ТИРове, включително и български.

Британският министър на транспорта Грант Шапс е посочил, че към 26 декември в област Кент от общо 15 526 теста за коронавирус са налице само 36 положителни резултата, които представляват едва 0,23% от извършените тестове.

Напомняме на всички български граждани, пребиваващи във Великобритания, че е необходимо стриктно да спазват наложените местни ограничителни мерки, както и да не предприемат пътуване, освен ако не е на основание стриктно изброените изключения от британските власти. Нарушителите на мерките във Великобритания подлежат на високи глоби.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Българските автомобили, блокирани при Дувър, преминаха границата

Българските автомобили, блокирани при Дувър, преминаха границата

Нарушителите подлежат на високи глоби