Близо всяка трета жена по света е била жертва на физическо или сексуално насилие през живота си. Този вид престъпление се е увеличил по време на пандемията, алармират от Световната здравна организация (СЗО), предаде "Ройтерс".

Агенцията на ООН призова правителствата да работят за превенция на насилието срещу жените, да подобрят услугите за подпомагане на жертвите и справяне с икономическото неравенство, което често оставя жените и момичетата в капана на токсични отношения.

Според представители на СЗО момчетата трябва да бъдат обучавани в училищата за необходимостта от взаимно уважение в отношенията и секс по взаимно съгласие.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус коментира, че насилието срещу жените е разпространено във всяка държава и култура, причинявайки вреда на милиони жени и техните семейства, което се е увеличило от коронавирусната пандемия.

31% от жените на възраст между 15 и 49 г. (852 милиона жени) са преживявали физическо или сексуално насилие, се посочва в най-голямото проучване на СЗО по рода си. Използвани са национални данни и проучвания от 2000 до 2018 г.

Най-често съпругът или интимният партньор е отговорен за упражнявано насилие срещу жените, като най-много жертви има в най-бедните държави. Реалните цифри вероятно са по-големи, тъй като има много случаи, които не са съобщавани.

В някои региони повече от половината жени са били жертва на насилие, особено в Океания, Субсахарска Африка и Южна Азия.

Най-висок е процентът в Кирибати, Фиджи, Папуа Нова Гвинея, Бангладеш, Демократична република Конго и Афганистан. Най-нисък е в Европа (23% от жените).

Според СЗО насилието започва на "тревожно млада" възраст. Всяко четвърто момиче на възраст между 15 и 19 г. е било жертва на физическо или сексуално насилие.