Шестимата кандидати за държавен глава на Иран ще участват на телевизионен дебат, за да изложат позициите си по културни и политически въпроси преди президентския вот на 19 май, който ще оформи бъдещата икономическа и вътрешна политика на страната, съобщава Ройтерс.

Прагматичният президент Хасан Рохани беше разкритикуван от твърдолинейните си съперници заради икономическите проблеми на Ислямската република по време на тричасов дебат.

"Сесията ще започне в 16,30 часа местно време в петък. Ще отговарят на свързани с политиката и културата въпроси", съобщи иранската държавна телевизия.

По време на дебата ние трябва да избягваме лъжи. Здравословен дебат може да помогне на хората да изберат най-добрия кандидат, каза Рохани пред държавната телевизия преди втория дебат.

В битката за президентския пост участват Рохани, твърдолинейните Ибрахим Раиси и Мустафа Мирсалим, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф, умереният Мустафа Хашемитаба и съюзникът на Рохани и вицепрезидент Ешак Джахангири.

Анализатори отбелязват, че Галибаф, бивш командир на иранската Революционна гвардия, се превърна в основния конкурент на Рохани след първия дебат.