Турция за втори ден в петък се противопостави на група западни държави, които временно затвориха своите консулства в Истанбул, обвинявайки ги, че не са споделили информация относно заплахата за сигурността, довела до затварянето и че целят да причинят вреда на Турция, пише АП.

Тази седмица девет западни държави или затвориха консулствата си в Истанбул, или издадоха предупреждения за пътуване на граждани, посещаващи Турция, като се позоваха на заплахи за сигурността. Мерките разгневиха Турция, която в четвъртък привика посланиците на страните в знак на протест. Вътрешният министър на Турция обвини страните, че водят "психологическа война" и се опитват да разрушат туристическата индустрия на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоя, че деветте страни не са споделяли информация с турските власти за предполагаемата заплаха за сигурността. Неговото министерство е идентифицирало деветте държави като Съединените щати, Холандия, Швейцария, Швеция, Великобритания, Германия, Белгия, Франция и Италия.

"Казват ни, че имат конкретна информация, че има заплаха. ... Но откъде дойде, къде е заплахата, кой ще я изпълни? Няма информация за това", каза Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с аржентинския си колега.

"Попитахме нашето вътрешно министерство. Казват, че няма конкретно споделяне на информация. ... Попитахме нашата разузнавателна агенция. Няма конкретно споделяне на информация."

Министърът също каза, че Турция подозира "скрит мотив" зад затварянето, включително предполагаемо намерение да се нарани управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган преди президентските и парламентарните избори, които вероятно ще се проведат на 14 май.

"Ако се опитват да създадат образа, че Турция е нестабилна и че има заплаха от тероризъм, това не отговаря на приятелството или духа на съюза, каза той. "Това е особено вярно преди изборите. Ако се опитват да поставят правителството (на управляващата партия), президентското правителство, в тежка ситуация, нашите хора много добре знаят какво стои зад това. ... Няма да служи на тяхната цел".

Германското посолство тази седмица посочи риска от възможни ответни атаки след инциденти с изгаряне на Корана в някои европейски страни, като обяви затварянето на своето консулство. Посолството на САЩ предупреди своите граждани за възможни атаки срещу църкви, синагоги и дипломатически мисии, както и други места, които западняците често посещават.

През ноември бомбен атентат на оживения булевард Истиклял в Истанбул, разположен в сърцето на града и близо до редица чуждестранни консулства, уби шестима души и рани няколко други. Турските власти обвиниха за атаката кюрдските бойци.

Радикални ислямски групи и леви екстремисти също са извършвали смъртоносни атаки в Турция в миналото.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу каза в четвъртък, че Турция е провела около 60 операции срещу групировката "Ислямска държава" досега тази година и е задържала 95 души. Миналата година близо 2000 заподозрени са задържани в повече от 1000 операции срещу групировката, каза той.

Миналия уикенд външното министерство на Турция издаде предупреждение за пътуване за европейски страни поради антитурски демонстрации и това, което определи като ислямофобия. Предупреждението последва демонстрации предходната седмица пред турското посолство в Швеция, където антиислямски активист изгори Корана и прокюрдски групи протестираха срещу Турция.

Турция се възмущава, че 9 западни страни затварят дипломатически мисии в страната

Турция се възмущава, че 9 западни страни затварят дипломатически мисии в страната

Анкара привика посланиците на САЩ, Швеция, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Великобритания