Втори мъж с швейцарски паспорт е бил задържан в Мароко във връзка с убийствата на двете скандинавски туристки. Той има и британско гражданство. Изяснява се ролята му в покушенията срещу чужденките. Това са съобщили местни медии. 

Швейцарските власти са потвърдили за ареста, но са уточнили, че от тях не е искано да разследват задържания. Също така става ясно, че той отдавна не се е прибирал в страната. 

Припомняме, че двете млади жени бяха жестоко убити преди Коледа. Те са тръгнали без придружител към планински район, където били нападнати. В социалните медии се завъртя ужасяващо видео с обезглавяване на жена, за което бе потвърдено, че е автентично. 

За убийствата бяха задържани 19 души, сред които и мъж с двойно гражданство - швейцарско и испанско. За него се предполага се, че е ръководел групата и набирал терористи. 

Мъжът има криминално минало, но не е бил задържан за убийство. Той е 25-годишен и е признал пред полицията, че ислямът му е помогнал да се отърве от пороците си. Появиха се твърдения, че е бивш футболен хулиган. 

Деветнадесет арестувани в Мароко за убийствата на две туристки

Деветнадесет арестувани в Мароко за убийствата на две туристки

Жестокостта разгневи обществеността в няколко държави

Потвърдено бе, че те са дали клетва за вярност към "Ислямска държава". 

Полицията работеше по версия, че изнасилване е водещият мотив, а терористите не са координирали нападението с ДАЕШ и са действали като "самотни вълци". По-късно обаче именно терорът стана основна версия. 

Преди дни стана ясно, че ислямистите са нападали и други чужденци в района. Възрастен британец се спасил след като заявил, че е мюсюлманин. 

Случаят потресе обществеността в Мароко, където бяха организирани бдения и протести срещу насилието. С плакати на няколко езика мароканци заявиха, че терорът няма религия. 

Мароко е сравнително спокойна страна за региона и подобни атаки са по-скоро редки.

През миналата година там обаче са били разбити 20 терористични клетки.