Втори швейцарски кантон въведе регионална забрана за носене на бурка на обществени места, след като мнозинството жители на Санкт Гален подкрепиха мярката на референдум, информира АФП.

Близо 67% от гласоподавателите в североизточния швейцарски кантон подкрепиха новия закон, показват официални резултати. Така Санкт Гален последва примера на южния кантон Тичино, където законът беше въведен преди две години.

Швейцарски кантон забрани бурките и никабите

Швейцарски кантон забрани бурките и никабите

Глоби до 10 000 швейцарски франка

Законът предвижда всеки, който покрие лицето си до неразпознаваемост на обществени места и това заплашва обществената безопасност, социалния и религиозен мир, ще бъде глобен. Мярката беше приета от местните депутати в Санкт Гален в края на миналата година. Тя беше прокарана с подкрепата на популисти и центристки партии, но въпросът беше подложен на референдум след искане на Зелената партия и социалистите.

През 2017 г. централното правителство се противопостави на инициатива, която имаше за цел налагане на национална забрана за носене на бурка. Кабинетът смята, че регионите сами трябва да решават дали да наложат такива мерки.

Но вероятно следващата година Швейцария ще гласува казуса на национален референдум, тъй като популистката дясна Швейцарска народна партия е събрала необходимите 100 000 подписа за национално допитване.