Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю за испанския вестник "Паис" в София, че не е оптимист относно разрешаването на въпроса с Косово, информира B92.

"Не е толкова просто. Все още има омраза, но ние трябва да я преодолеем и да се опитаме да постигнем компромис", каза Вучич и продължи: "Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. Но ние все още трябва да инвестираме огромни усилия, за да постигнем компромис. Не мога да гарантирам, че другата страна ще направи същото".

Косово очаква споразумение със Сърбия до 6-9 месеца

Косово очаква споразумение със Сърбия до 6-9 месеца

Тачи се срещна със сръбския президент Александър Вучич

Косово е голямото препятствие, което сръбският президент трябва да преодолее, пише базираният в Мадрид всекидневник в статия, озаглавена "Путин е приятел на Сърбия, но той уважава нашия път към ЕС".

Според Вучич въоръжен конфликт с Косово или друго етническо напрежение в региона "би убило Сърбия". Той хвали германския канцлер Ангела Меркел, но и в същото време иска да поддържа близки отношения с руския лидер Владимир Путин.

Запитан дали Путин му е предложил "различен път от ЕС", Вучич отговори: "Честно, не. Той е приятел на Сърбия, но винаги уважава избора ни".

В София лидерите на Сърбия и Косово се съгласиха да работят за нормализация

В София лидерите на Сърбия и Косово се съгласиха да работят за нормализация

Разговорите са проведени в кулоарите

"Руснаците, като испанците, подкрепят териториалната цялост. Ако дойдете в Сърбия и попитате хората кого предпочитат - испанците или датчаните, 90% ще кажат испанците. Свързано е с въпроса за Косово", каза Вучич.