Президентът на Косово Хашим Тачи и държавният глава на Сърбия Александър Вучич проведоха среща в София в присъствието на шефа на ЕС за външната политика Федерика Могерини, съобщава IBNA.

Разговорите са проведени в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в българската столица.

В съобщение на пресофиса на Могерини се казва, че "двамата лидери са потвърдили готовността си да работят интензивно с ръководителя на ЕС за външната политика за нормализиране на отношенията, което е решаващ елемент за трансформиране на целия регион. Като се има предвид, че отношенията на Западните Балкани са много важни за ЕС, тази година е важно Сърбия и Косово да придвижат европейските си стремежи напред".

Междувременно Тачи заяви, че "ние се съгласихме финалната фаза от диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия да започне в близко бъдеще с помощта на ЕС, САЩ и други ключови играчи".

Той добави, че този нов импулс изисква участието на всички политически сили, гражданското общество и медиите в Косово, защото в крайна сметка процесът ще доведе до признаване на Косово от Сърбия и присъединяване на Косово към НАТО.

Сръбският президент каза от своя страна, че е "разменил няколко любезни думи" с президента на Косово, докато Могерини обяви, че Сърбия винаги е готова да продължи разговорите с Косово, ако Прищина е склонна да направи компромис.

В същото време преди да започне срещата на върха албанският премиер Еди Рама прегърна Вучич.

Междувременно Тачи се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас. По време на разговорите двамата обсъдиха двустранното сътрудничество, включително икономическите и търговските връзки, информира Gazeta Express.

Тачи е поискал от Ципрас да подкрепи визова либерализация за Косово и стремежите на балканската страна да се присъедини към ЕС. Той също така иска от Атина да подкрепи членството на Косово в международни организации.