Малък вулкан в живописно езеро близо до филипинската столица издуха бяла пара и пепел на 1,5 километра (1 миля) в небето при кратка, но мощна експлозия в събота, информира Асошиейтед прес. Това накара властите да повишат нивото на тревога и да евакуират стотици жители от близките населени места.

Магма влезе в контакт с вода в главния кратер на вулкана Таал в провинция Батангас, като предизвика взрив, задвижван от пара, последван от по-малки емисии и придружен от вулканични земетресения, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

Институтът вдигна алармата на 1020 фута (311 метра) Таал, един от най-малките вулкани в света, до третото ниво в петстепенна система за предупреждение, което означава, че "има магматично проникване в главния кратер, което може да доведе до допълнително последващи изригвания." Ниво на тревога 5 означава, че е в ход животозастрашаващо изригване, което може да причини сериозни унищожения.

Жителите на пет села край езерото в рамките на 7-километрова опасна зона от кратера в градовете Agoncillo и Laurel в Батангас бяха предупредени за възможни опасности, включително бързо движещ се газ и разтопени материали и "вулканично цунами" в езерото Таал , и започна да се евакуира на безопасно място.

Повече от 1200 души бяха евакуирани на безопасно място.

Ренато Солидум от правителствения институт по вулканология каза, че остава да се види дали Таал изведнъж ще стане по-неспокоен или в крайна сметка ще се успокои. Ако видим, че няма ескалация или тенденцията е низходяща" след две седмици внимателно наблюдение, институтът може да реши да намали нивото на тревога, добави той.

Като предпазна мярка властите временно забраниха всички дейности, включително риболова, в езерото около вулкана и помолиха близките общности да се подготвят за евентуално изсипване на пепел. Самолетите бяха предупредени да стоят далеч от вулкана поради опасност от възможна "пепел и балистични фрагменти от внезапни експлозии" и други свръхгорещи вулканични емисии.

Таал изригна през януари 2020 г., като измести стотици хиляди хора и изпрати облаци пепел до Манила, на около 65 километра (40 мили) на север, където основното летище беше временно затворено. Оттогава вулканът спорадично показва признаци на безпокойство.

Филипините се намират по протежение на тихоокеанския "Огнен пръстен", регион, предразположен към земетресения и вулканични изригвания. Дълго спящ вулкан, връх Пинатубо, взриви върха си на север от Манила през 1991 г. при едно от най-големите вулканични изригвания на 20-ти век, убивайки стотици хора.

Вече 34 жертви на изригналия вулкан в Индонезия

Вече 34 жертви на изригналия вулкан в Индонезия

Близо 3 700 души са евакуирани от засегнатия район