Килауеа на Хавайските острови започна да изригва в кратера си на върха в четвъртък, съобщи Геоложката служба на САЩ, по-малко от месец след като вулканът и по-големият му съсед Мауна Лоа спряха да изпускат лава, пише АП.

Хавайската вулканична обсерватория откри блясък в изображенията на уебкамери, показващи, че Килауеа е започнала да изригва вътре в кратера Халемаумау в калдерата на върха на вулкана, каза агенцията.

Върхът на Килауеа е в Националния парк Хавайски вулкани и далеч от жилищните общности.

По-рано в четвъртък Геоложката служба на САЩ повиши нивото на тревога за Килауеа поради признаци, че магмата се движи под повърхността на върха, индикация, че вулканът може да изригне.

Килауеа е един от най-активните вулкани в света. Последно изригна за 16 месеца, започвайки през септември 2021 г. За около две седмици, започвайки от 27 ноември, Хавай имаше два вулкана, бълващи лава един до друг, когато Мауна Лоа изригна за първи път от 38 години. И двата вулкана спряха да изригват приблизително по едно и също време.

По време на двойното изригване посетителите на Националния парк Хавайски вулкани успяха да видят лава от двете изригвания едновременно.

"Беше красиво изригване и много хора успяха да го видят и то не разруши никаква голяма инфраструктура и най-важното, не засегна живота на никого", каза Кен Хон, учен от Хавайската вулканична обсерватория .

Лавата от Мауна Лоа не представляваше заплаха за общности, но стигна до 1,7 мили (2,7 километра) от основна магистрала, свързваща източната и западната част на острова. Изригване на Килауеа през 2018 г. унищожи повече от 700 жилища.

Обсерваторията планира да продължи да наблюдава вулканите за признаци на подновена активност. По-рано Хон каза, че обикновено има тримесечен период на "охлаждане", преди учените да считат изригването за завършено.

Не е ясно каква връзка може да има в това, вулканите да спрат изригванията си по едно и също време. Вулканите могат да се видят едновременно от множество места в националния парк Хавайски вулкани близо до калдерата на Килауеа.

Учените планираха да разгледат данните, за да проучат връзката между двата вулкана, каза Хон по-рано.

За местните хавайци вулканичните изригвания имат дълбоко културно и духовно значение. По време на изригването на Мауна Лоа, много хавайци взеха участие в културни традиции, като пеене, скандиране и танци в чест на Пеле, божеството на вулканите и огъня и оставяне на дарове, известни като "hookupu".