ВВС на Либийската национална армия на Халифа Хафтар нападна снощи стратегически важната въздушна база Ел-Ватия (100 км югозападно от Триполи), унищожавайки системите за противовъздушна отбрана, разположени от турските военни там, съобщи либийски военен източник пред ТАСС.

"Военновъздушните сили на Либийската национална армия атакуваха военна техника в базата Ел-Ватия. Противоракетните системи, радарни системи и системи за електронна война KORAL, разположени там, бяха унищожени."

В същото време събеседникът на ТАСС посочва, че нападенията са извършени, след като министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Яшар Гулер напуснаха Либия след посещение по покана на правителството на Националното споразумение (ПНС). Той също не изключи, че в резултат на бомбардировките сред турските военни може да има мъртви и ранени.

С подкрепата на Анкара ПНС успя да си върне контрола върху редица територии, превзети от Хафтар. По-специално през май техните формирования окупират Ел-Ватия, изоставена от войските на Хафтар. По-късно бе получена информация, че Турция води преговори с кабинета в Триполи за възможността да използва либийски военни бази - както Ел-Ватия, така и военноморската база в град Мисурат (на 200 км източно от Триполи).

Хората на Хафтар пришпорват Египет за военна помощ срещу правителството в Либия

Хората на Хафтар пришпорват Египет за военна помощ срещу правителството в Либия

В случай, че силите му нападнат стратегическия град Сирт