Председателят на парламента в Източна Либия призова Египет да осъществи на практика заплахата си да изпрати войски за борба с противника, а именно - подкрепяните от Турция сили на либийското правителство в западната част на страната в случай на тяхно нападение срещу стратегическия град Сирт, съобщава египетската държавна новинарска агенция, цитирана от "Асошиейтед прес".

Либия от години е разделена между противникови правителства в източната и западната част на страната, всяко от които е подкрепяно от въоръжени групировки и чуждестранни правителства.

Египет: Можем да се намесим в Либия

Египет: Можем да се намесим в Либия

Конфликтът може да ескалира

Базираните в източната част сили под командването на ген. Халифа Хафтар предприеха офанзива през април миналата година, за да се опитат да превземат столицата Триполи от подкрепяното от ООН правителство там. Силите на Хафтар са подкрепяни от Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Русия, докато силите на Триполи са подпомагани от Катар, Италия и Турция.

След като превзеха голяма част от страната, като стигнаха дълбоко на запад и се сражаваха в предградията на либийската столица, силите на Хафтар бяха принудени да се оттеглят от повечето райони, които завзеха по време на настъплението си, след като силите на Триполи, с подкрепата на Турция, по-рано този месец спечелиха по-силна позиция във войната.

Правителството на Либия в Триполи: Египетският президент ни обявява война

Правителството на Либия в Триполи: Египетският президент ни обявява война

"Възмутително нарушение на суверенитета"

Силите на Триполи отвоюваха обратно столичното летище, всички главни входни и изходни пунктове към града и редица ключови градове в близост. Те заплашиха също така да отвоюват обратно Сирт, родното място на бившия диктатор Муамар Кадафи, който беше свален от власт и убит през 2011 г. Завземането на Сирт може да им позволи да овладеят петролните находища и съоръжения на юг, които Хафтар беше завзел по-рано тази година като част от офанзивата си срещу Триполи.

Египетският президент Абдел-Фатах ал Сиси предупреди през уикенда, че всяко нападение срещу Сирт, град на средиземноморското крайбрежие, или срещу намиращата се във вътрешността на страната военновъздушна база Юфра от силите на Триполи ще означава пресичане на "червена линия". Той предупреди, че Египет може да се намеси военно, за да защити западната си граница с богатата на петрол страна.

Макрон "скочи" на Турция заради Либия

Макрон "скочи" на Турция заради Либия

Играе опасна игра и нарушава ангажименти

Базираното в Триполи правителство заяви, че смята коментарите на египетския президент за "обявяване на война", докато властите на изток приветстваха неговата подкрепа.

Агила Салех, председател на парламента в източната част на Либия, беше цитиран от египетската агенция МЕНА да казва, че египетска намеса в Либия би била "легитимна... ако терористичните и въоръжените милиции преминат червената линия", определена от Сиси.

Макрон видя "мозъчната смърт" на НАТО в турско-френския инцидент край Либия

Макрон видя "мозъчната смърт" на НАТО в турско-френския инцидент край Либия

Той определи инцидента за неприемлив

"Либийският народ официално моли Египет да се намеси с военни сили, ако необходимостта от поддържане на либийската национална сигурност и националната сигурност на Египет изисква това", посочи Салех. 

Заплахата на президента на Египет подтикна Италия, Германия и САЩ да настояват за спиране на огъня, опасявайки се от още по-голяма война. Външните министри на страните от Арабската лига също предупредиха против "продължаване на военните действия, които променят съществуващите фронтови линии" в Либия.

Турция "скочи" на мисията на ЕС в Либия

Турция "скочи" на мисията на ЕС в Либия

Операция "Ирини" не допринася за разрешаването на проблема с Либия, нито за ембаргото