Инцидентът между турски и френски фрегати е доказателство за "мозъчната смърт" на НАТО. Това обяви президентът на Франция Еманюел Макрон, цитиран от световните осведомителни агенции.

Той нарече инцидента неприемлив.

Както френските медии съобщиха по-рано, на 10 юни френска фрегата край бреговете на Либия се опитала да плава към турски кораб, подозирайки екипажа в контрабанда на оръжие. В този момент, според Париж, три други турски военни кораба взели под прицел френската фрегата и отказали да спазват изискванията за проверка на кораба.

Франция смята това за агресивно поведение. Турция от своя страна отхвърли обвиненията, като настоя, че френските военни са извършили опасни маневри, а турските кораби са използвали радари не за прицелване, а за наблюдение на фрегатата.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Миналата година френският президент заяви, че алиансът напълно е загубил координацията вътре във военно-политическия блок. Макрон описа подобна ситуация като "мозъчната смърт" на НАТО.

Изявлението предизвика бурна реакция на лидерите на страните членки на алианса. Така например американският президент Доналд Тръмп нарече думите на френския лидер "проява на неуважение". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също оспори тези думи, като подчерта, че алиансът е в състояние да се договаря.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори посъветва Макрон на фона на тези думи "проверете мозъка си". След това изявление турският посланик беше извикан във френското външно министерство.

Ердоган прати Макрон да провери собствената си "мозъчна смърт"

Ердоган прати Макрон да провери собствената си "мозъчна смърт"

Напрежението се изостря